top of page

A hajhullás okai

Frissítve: 2023. jún. 5.

Most, hogy sajnos zárva a fodrászatunk, volt időm többet olvasgatni a szokásosnál, és találtam hasznos dolgokat.

Szendi Gábor írásaiból szemezgettem ide illő dolgokat, amit most meg is osztok veletek.



hajhullás okai

A hajkorona minősége vagy éppen hiánya sok mindent elárul viselőjéről.

A sokakat érintő hajhullás nem feltétlen csak esztétikai probléma, hanem figyelmeztető jelzés is lehet betegségekre, hiányállapotokra.

Az életkor előrehaladtával, nemre való tekintet nélkül, majd' mindenkinek ritkulni kezd a haja.


Egy kis biológia a hajnövekedésről


A hajnövekedés ciklikus.

A haj növekedési fázisa, az anagén fázis, amely 2-6 évig tart. Ez időszak alatt a hajszálak havonta 1 cm-t nőnek. Hogy kinek milyen hosszúra tud megnőni a haja, az az anagén szakasz hosszúságán múlik. Ezt követi egy katagén fázis, amelyben a haj gyökere elsorvad, de a hajszál még 2-3 hétig nem hullik ki. Ebben a szakaszban az összes hajszál kb. 3%-a van egyidőben. Ezután a hajszál kihullik és a hajhagyma átmegy a telogén fázisba, amely amolyan pihenési szakasz és kb. 100 napig tart. Egyszerre egyidőben a hajhagymák 6-8%-a van ebben a fázisban.

Normálisan naponta 100-150 hajszál hullik ki (Ruszczak, 2012).


hajhullás okai

A hajhullás okai


Hajviselet okozta hajritkulás


Sajnos a hajviselet maga is okozhat hajritkulást. Balett táncosoknál, sportoló nőknél figyelték meg, hogy a gyakran hátrakötött haj folyamatosan húzza a hajszálakat, s ezek gyökere egy idő után elsorvad. De igaz ez minden olyan hajfonatra, kontyra és egyéb hajviseletekre, amelyek folyamatosan terhelnek bizonyos fejterületeket (Akingbola és Vyas, 2017).


Foltos hajhullás okai


A leggyakoribb formájában a fejen egy vagy több ovális kopasz folt jelenik meg. Általában autoimmun eredetű folyamatról van szó, melynek során az immunrendszer támadni kezdi a hajhagymákat (McElwee és mtsi., 2013). Ritka esetben ez elvezethet a teljes haj- és testszőrzet elvesztéséhez is. Vannak olyan autoimmun betegségek, amelyek gyakrabban vezetnek foltos hajhulláshoz. Ilyenek a vitiligo, 1-es típusú diabétesz, Lupus erythematosus, autoimmun pajzsmirigy gyulladás, myasthenia gravis, cöliákia betegség, szkleroderma, rheumatoid arthritis, ulcerative colitis, A folyamatot sok minden elindíthatja, gyakran egy egyszerű fertőzés következtében kialakult immunválasz vagy éppen a terhesség a kiváltó ok. A végső megoldás gyakran a komolyabb orvosi kezelés, de enyhébb esetekben érdemes megpróbálni a minoxidolt, vagy sikeresnek találták még a hagymakivonatot is (Sharquie, 2002). Tekintve, hogy az autoimmun betegségek hátterében a nyugati táplálkozás áll, érdemes a paleo táplálkozásra áttérni, vagy legalább a glutént és a tejet kiiktatni az étrendből (Le Vere, 2017)


A hajhullás leggyakoribb oka az életkor, pontosabban az életkorral járó változások, hormonális változások.


Férfiaknál már az ókorban tapasztalták, hogy a fiatalon kasztráltaknak nem hullik a haja, s a modern vizsgálatok azt is kimutatták, hogy akik az 5?-reduktáz enzim kettes típusának hiányában, vagy arra való érzékenység zavarában szenvednek, szintén nem kopaszodnak. Ez az enzim a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítja, és ez döntő szerepet játszik a férfias kopaszodásban, ugyanis ez a hormonváltozat a fejtetőn gátolja a hajhagymák aktivitását (Birch és mtsi., 2002).


Terhesség és hajhullás


Általános tapasztalat, amit egzakt mérések is igazolnak, hogy a terhesség során egyre nő a növekedési fázisban lévő hajszálak aránya, majd a szülés után 3-6 hónapig a telogén fázisban lévő hajhagymák aránya nő meg, azaz fokozódik a hajhullás, majd végül visszaáll a normál növekedésben és nyugvó fázisban lévő hajhagymák aránya. A szoptatás egyfajta védőhatást jelent a terhesség utáni hajhullás ellen (Gizlenti és mtsi., 2014). A jelenség a terhesség alatti és utáni nagy hormonváltozásoknak tulajdonítható.


pajzsmirigybetegség okozta hajhullás


Mivel a bőrben a pajzsmirigyhormonok receptorai megtalálhatók, logikus, hogy ezek a hormonok befolyásolják a hajminőségét és növekedését. A pajzsmirigy alulműködés esetén a haj száraz, töredezett, durva, míg túlműködés esetén lágy lesz és elveszti a tartását. Mind alul- és túlműködés esetén előfordul a hajvesztés diffúz vagy valamely területre lokalizálódó fajtája. Az alulműködésben szenvedő betegeknél előfordul a hajhagymák Candida fertőzése, ami gyulladásos természetű hajhulláshoz vezet. Alulműködésre gyakran a hízás vagy a szemöldökök külső harmadának ritkulása hívja fel a figyelmet.


A fejlett országokban a szénhidrátalapú táplálkozás gyakori következménye a szénhidrátanyagcsere zavara, amelynek velejárója a hiperinzulinizmus, az inzulinrezisztencia, az elhízás és a magas gyulladásszint. A férfias hajhullásban szenvedő nők egy részében a férfi nemihormonok szintje nem is feltétlen magasabb, de mivel alacsony a SzMF szintje, több szabad tesztoszteron kering a vérben. A szénhidrátanyagcsere összes jellemzője mind férfiaknál, mind nőknél kapcsolatban áll a férfias kopaszodásra való hajlammal.


Hiányállapotok okozta hajhullás


Ha nem szedünk vitaminokat és ásványi anyagokat, igen valószínű, hogy valamilyen hiányban szenvedünk. Szelén- vagy A-vitaminhiány okozhat hajhullást. Ám ezek túlszedésének jellegzetes tünetei szintén a hajhullás. A vashiány ugyancsak okozhat hajproblémákat. A veszélyeztetett csoportok a menstruációkor komolyabb vérveszteséget elszenvedők, az állati eredetű hemvasat nem fogyasztó vegetáriánusok, a felszívódási zavarokban szenvedő cöliákia betegek és gyulladásos bélbetegségekben szenvedők.

A cinkhiány szintén hajminőségromlást eredményez. Felszívódási zavarokban, ill. a különféle vérnyomáscsökkentők vagy epilepsziaellenes szerek szedésekor könnyen kialakul cinkhiány. A B3-vitamin, az E-vitamin és a D-vitamin hiánya is okozhat hajproblémákat.


Gyógyszerek és mérgezés okozta hajhullás


Vég nélkül lehetne sorolni a különböző gyógyszerek mellékhatása okozta problémákat, de van néhány, ami igen jellemző.

Diffúz hajhullást okozhatnak a heparin és warfarin típusú vérhígítók, a koleszterincsökkentők, a vérnyomáscsökkentők, a fájdalomcsillapítók (paracetamol, nem szteroid gyulladáscsökkentők), antipszichotikumok és antidepresszánsok, antiepileptikumok, savcsökkentők (H2 receptor blokkolók, protonpumpagátlók) (Trüeb, 2008).

A hajhullás ritka oka lehet bizonyos fémek felhalmozódása, mint tallium, arzén, réz, ólom, higany, kadmium, bizmut. Az arzén és réz származhat az ivóvízből, a higany az amalgám tömésekből (Trüeb, 2008).

Bizonyos foglalkozásokkal együtt járhat e ritka fémek felhalmozódása a szervezetben.







152 megtekintés1 hozzászólás
bottom of page