top of page
  • kojka

Milyen sampont válasszak?

Frissítve: 2021. febr. 7.

Az otthoni hajápolásban sok a berögzött rossz szokás, amit nehéz levetkőzni, hiszen gyerekkorban megtanultuk, és azóta is úgy csináljuk, ahogy anya, nagyi megmutatta.A hajat nem szükséges úgy dörzsölni, mint a ruhát, mivel a sampon feloldja és eltávolítja a szennyeződést, port, zsírt, így a hajszálak tiszták lesznek, készen állva a kondícionálásra. Ahogyan a bőrápolásnál az arctisztító, tonik után nem hagyhatjuk ki a krémezést, úgy a sampon után is kívánja hajunk a kondícionálót, balzsamot vagy hajpakolást.


A fejbőrtől eltérő kémhatású samponok használata károsíthatják a hajat, ezért gondosan ügyeljünk, milyen terméket választunk. Legyünk óvatosak a babasamponokkal, mert ezek általában a hajas fejbőr ápolására, mintsem a haj táplálására és tisztítására lettek kitalálva.

A rendszeres hajmosás nem árt a hajnak és nem fakítja ki a festett haj színét.


Persze csak akkor, ha a bőr ph-értékéhez igazodó, kondícionáló hatóanyagot is tartalmazó termékeket használunk.

Jó azzal is tisztában lenni, hogy hajkezelések, hajfestés után inkább savas ph értékű sampont, kondícionálót használjunk, mert pl. a 3.5 ph. értékű, vagyis enyhén savas kémhatású termékek kutikula záró tulajdonsággal rendelkeznek, melyek lezárják a kémiai folyamatokat, és a haj gyönyörű, egészséges, fénylő lesz. Régen még arra is odafigyeltem, hogy az öblítést hideg vízzel fejezzem be, mert attól szintén szép fényes lett a haj.

A legjobb korpásodás elleni samponok természetes antiszeptikus hatással rendelkező hatóanyagokat tartalmaznak. Nem szárítják ki a fejbőrt és a hajat sem.

Itt sem mindegy, hogy mit választunk, hiszen van, akinek száraz a fejbőre, és csak hámlik, épp csak mintha porszemek lennének a gallérján, ruháján, és a haj teljes hosszán száraz, porózus. Más esetben korpás, gyorsan zsírosodó fejbőrhöz társul a száraz végekkel rendelkező haj.


Mire jó a mélytisztító sampon?


Néhány termékben vannak felrakódásokat vagy intoleranciát okozó alapanyagok. Ilyen lehet a szilikont tartalmazó bármely hajápoló. Ha sok szilikont tartalmazó hajvégápolót, balzsamot használ, akkor sajnos a lerakódások miatt érhetik csalódások, amikor ki szeretne próbálni valamilyen új hajápoló terméket. Lehet az a legjobb, ami valóban jót tenne a hajának, és képes lenne látványosan javítani a haj minőségén, ha a lerakódások miatt nem tud beszívódni a haj belsejébe és nem tudja kifejteni ápoló, regeneráló hatásait.


Ez megelőzhető, ha kéthetente mélytisztító sampont használ, ami eltávolítja az ilyen lerakódásokat és megnyitja a haj szerkezetét az új ápoló anyagok befogadására. Mélytisztító sampon használata után mindenképp használjunk balzsamot, különben olyan száraz és porózus lesz a hajunk, mint még soha.

Hajmosásnál ne dörzsöljük a tenyerünkkel a hajat, csak az ujjbegyünket használjuk a masszírozáshoz, sampon eloszlatáshoz. Így serkentjük a vérkeringést a hajhagymáinkban és nem kócoljuk össze a hajunkat. A hosszú hajat ne akarjuk felhúzni a fejtetőre, ezzel csak összekócoljuk. A hosszú haj le fog tisztulni, amikor a sampont lemossuk a hajról.

Az elégtelen öblítés fénytelen hajat és pikkelyes fejbőrt okoz, ezért szánjunk egy kis időt a kiöblítésre is.

522 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page